Servis home yetkili servisi

Servis home yetkili servisi
Servis home yetkili servisi

3 Aralık 2010 Cuma

Klimanın Çalışma Prensibi

Split klima sistemi kapalı bir sistemdir. Yani tüm parçalar birbirine bağlı ve devamlı çevrim konumundadır. Sistem parçaları birbirine bakır borularla bağlanmıştır. Sistemde kullanıllan gaz Freon(R22) Gazıdır.

SOĞUTMA
Cihaz çalıştırılmaya başladığında, kompresör sistemdeki gazı sık Gaz genleşme vanası (kılcal boru) kondenser ve kopresör arasında sıkışarak basıncı ve sıcaklığı artar. Gaz bu konumda sıva haldedir.
Kondenserde bulunan faz ısıyı dışarıya atmaya çalışır. Kompresör ile kondenser arasında yüksek olan gaz sıcaklığı kondenser yüzeyi ve fan yardımıyla bir miktar soğumuş ve kondenser ile kılcal boru arasındaki sıcaklığı bir öncekine göre düşük fakat hala ısısı yüksek, sıvı hale gelir.


Kılcal borudan gaz geçerken bir anda gaz genişler ve gazın basıncı ve ısısı düşer. Bu sıcaklık kılcal boru Evaparatör ve kompresör arasında çok düşüktür. Soğuk gazın evaparatör yüzeyi ve çevresinde yarattığı soğuk ortam FAN yardımıyla odanın içine gönderilir ve oda soğutulmaya çalışılır. Odadaki ısı evaparatörden sonraki kısımında kompresör yardımıyla freon gazı ile taşınarak kondenserden dışarıya atılır.
İç ünitedeki fan odanın içindeki havayı çekerek filitreden geçirerek havanın içindeki bir takım toz ve parçacıkları temizler.

NEM ALMA
Fan vasıtasıyla Evaparotör yüzeyleri arasından geçen oda havasının içindeki su buharı (Nem) Aliminyum yüzeylerde kalarak boruda drenaj hortumu ile dışarı atılır. Bu sayede odanın içindeki havanın nem oranı düşürülür. Düşen nem havanın konfor standartlarını iyileştirmede en önemli etkilerdendir. Düşük nem oranları insanları terlemeden çalışabilmeleri için çok önemlidir. Terleme olmayacağı için insanlar kendilerini daha rahat hissedeceklerdir.

ISITMA
Klimanın ısıtma fonksiyonu için sistemde 4 yollu vana olması gerekir. Dört yollu vana kompresörden çıkan gazın yönünü evaparatöre vererek sıkışmanın ve ısı artırımının kompresör evaparatör ve kılcal boru arasında olmasını sağlar. Bu şekilde sistemin gaz akış yönü tersine çevrilmiştir. Soğutma sisteminde dışarıya atılan ısı şimdi odanın içine verilerek odanın ısısının artması sağlanır.

Heat Pomp (ısı pompası) dediğimiz özelliktir. Gazın kompresör vasıtasıyla basıncının ve sıcaklığının arttırılması. Bazı klima sistemlerinde ısıtma; ısıtıcı rezistanslarla yapılmaktadır bu şekilde yapılan ısılardaki verim Heat Pump’lı sistemlere göre üç kat daha düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder